Način pripreme
Jagnjeću plećku operite veoma dobro.
Sa unutrašnje strane zasecite svako rebro, ali pazite da ne isečete meso do kraja.
Alevu papriku, so i miks bibera promešajte u maloj posudi.
Dodajte maslinovo ulje i promešajte veoma dobro dok ne dobijete homogenu smesu.
Ovom smesom premažite jagnjeću plećku sa svih strana i u proreze rebara.
Stavite meso u pleh sa poklopcem i ostavite u frižideru na 1 sat.
Mladi krompir dobro operite. Prebacite ga u posudu i dodajte 1 kašiku soli.
Istrljajte dobro krompir rukama da skinete ljusku i prelijte sve hladnom vodom.
Ostavite krompir da odstoji 30 minuta u vodi, a zatim dobro isperite sve ljuske.
Kad plećka odstoji u frižideru, izvadite je i ubacite u rernu da se peče pod poklopcem oko 60 minuta. Rerna treba da bude prethodno zagrejana na 220 stepeni.
Nakon tog vremena u pleh stavite krompir, so i maslac.
Sve prelijte sa 200 ml vina.
Jagnjetinu pecite još 60 minuta na 220 stepeni poklopljenu, zatim sklonite poklopac i pecite još 30 minuta na 180 stepeni.
Jagnjeća plećka sa belim vinom i maslinovim uljem je gotova.