Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Domaće pogačice za deljenje - vazdušaste i mekane

Domaće pogačice za deljenje - vazdušaste i mekane

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Domaće pogačice za deljenje - vazdušaste i mekane3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
11
"Odlične pogačice za deljenje, kojima možete počastiti svoje bližnje"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 2 šolje
  • voda - 1 šolja, topla
  • ulje - 3 supene kašike
  • maslac - 30 g, istopljeni
  • sveži kvasac - 30 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - otprilike 1 kg
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu izmrvite kvasac, dodajte šećer i istopite ih sa toplom vodom. Dodajte 1 supenu kašiku brašna, izmešajte i ostavite na otprilike 10 minuta da se aktivira (nadođe).

Za to vreme prosejte brašno, oblikujte udubljenje i u njega dodajte so. Posebno umutite jaja i dodajte istopljeni maslac, ulje i toplo sveže mleko, izmešajte.

Sipajte smesu od jaja u udubljenje, zajedno sa akiviranim kvascem, izmešajte i umesite meko i elastično testo. Stavite testo u nauljenu posudu i pokrijte, ostavite na sat vremena da nadođe.

Blago nauljite radnu površinu i okrenite nadošlo testo na njega bez mešenja. Otkinite male delove (veličina je po vašoj želji) i oblikujte loptice, njih poređajte u nauljenu tepsiju na rastojanje jednu od druge.

Ostavite vazdušaste pogačice da ponovo nadođu na otprilike 40 minuta. Nakon čega obilno namažite pogačice maslinovim uljem i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Pecite male hlepčiće dok ne budu gotovi, otprilike 30 minuta. Ponovo obilno premažite maslinovim uljem i pokrijte čistom krpom na otprilike 15 minuta. Budu neverovatno vezdušaste i mekane!

Ovo su odlične domaće pogačice za deljenje - vazdušast i mekane!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: