Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Turšija od dženarika

Turšija od dženarika

GalyatgGalyatg
Početnik
224
Turšija od dženarika
Fotografije: Galyatg
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Hajde da vidimo - šta vi mislite, uz koje piće ide ova turšija od dženarika?"

Potrebni sastojci

  • dženarike - 2 kg, zelene, šljive
  • so - 5 supenih kašika
  • šećer - 5 supenih kašika
  • limunska kiselina - 5 supenih kašika
  • sirće - 500 ml
  • beli luk - 5 glavica
  • mirođija - 1 vezica
  • vrela voda - 1.5 l
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo dženarike od drški i listova i dobro operemo. Ogulimo čenove belog luka.

U teglu od kompota na dno stavljamo nekoliko čenova belog luka i mirođiju, punimo teglu dženarikama tako što između njih ubacujemo još čenova belog luka.

Stavljamo po 1 supenu kašiku šećera, so i limunsku kiselinu, dodajemo 100 ml sirćeta i dosipamo do vrha vrelu vodu.

Teglu zatvaramo poklopcima i okrećemo da se zapečati.

Dobija se ukupno 5 tegli turšije od dženarika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: