Način pripreme
Sastojci su za glinenu đuvečaru od 3 do 5 l.
Uzimate svinjsko meso i sečete ga krupno, zajedno sa lukom ga propržite u tiganju sa maslacem ili uljem, po izboru dodajete nabrojane začine - osim svežih.
Nakon toga krupno iseckate krompir, tikvice, šargarepu i papriku i stavljate ih u đuvečaru, začinjavate nabrojanim začinima.
Na dno stavljate tvrđe proizvode - krompir i šargarepu i posle paprike i tikvice.
Kada ste već zapečatili meso sa lukom, dodajete ih u đuvečaru, stavljate paradajz i u tiganj u kom je zaprženo meso, nalijete 100 ml vode i sipate ga u đuveč.
Svinjetina u đuvečari se obavezno peče u nezagrejanoj rerni, počinjete od 180°C, kada provri smanjujete na 140-150 °C.
Svinjetina i povrće u đuvečari pečete sat vremena i 30 minuta, nakon što je provreo.