Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zeljanica»Zeljanica na strandžanski način

Zeljanica na strandžanski način

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141132k143
Zeljanica na strandžanski način
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 4
07/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"A da znate samo kakvu zeljanicu sa spanaćem prave bake u Strandži, prste da poližete"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g, pečene na saču
  • sir - 250 g
  • jaja - 3 komada
  • spanać - 300 g, bejbi
  • maslac - 150 g
  • ulje - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite nadev za pitu tako što umutite jaja sa sirom.

Očistite spanać. U tiganju na ringli zagrejte otprilike 50 g maslaca. Dodajte spanać i kuvajte otprilike 10 minuta dok ne uvene i dok se blago ne proprži, uz neprestano mešanje. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Kad je gotovo, pomešajte spanać sa sirom i jajima. Istopite ostali spanać i pomešajte ga sa uljem.

Raširite jednu od kora za pitu i namažite je smesom od maslaca i ulja. Odvojte nadev za otprilike 4 kore. Ravnomerno pospite koru sa delom nadeva.

Uvijte u rolat i stavite u prethodno namazanu tepsiju za pečenje, tako što je uvijete u puža.

Ponovite sa ostalim korama, dopunjavajući uvijanje prvog puža ili dok ne napunite tepsiju.

Zeljanicu namažite smesom od maslaca i ulja.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 10 minuta, smanjite temepraturu rerne na 180 i pecite još otprilike 30 minuta.

Kada je gotovo, izvadite, naprskajte vodom i lepo uvijte u čistu krpu, kako bi zeljanica na strandžanski način postala mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: