Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Bogata zeljanica

Bogata zeljanica

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
2406087763
Bogata zeljanica
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 3
15/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Saznajte koliko je bogata ova zeljanica tako što ćete pročitati recept dole"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 2 pakovanja
  • zelje - 500 g
  • praziluk - 2 struka
  • sir - 400 g
  • jaja - 7 komada
  • kiselo mleko - 300 g
  • soda - 1 kašičica
  • ulje - 300 ml
  • maslac - 60 g
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte 50 ml ulja i dinstajte u njemu sitno iseckana 2 struka praziluka oko 2-3 minuta.

Nakon toga dodajte očišćeno i isečeno zelje i dinstajte još 5 minuta.

Posolite i pobiberite po ukusu, promešajte i skinite sa vatre 10 minuta da se ohladi.

Za to vreme u posudi umutite jaja, odvojite 2 žumanca i ostavite ih na kraju da odozgo premažeze zeljanicu.

U umućena jaja dodajte mrvljeni sir, kiselo mleko pomešano sa sodom.

Dobro promešajte i u smesu dodajte dinstano zelje sa prazilukom. Ponovo promešajte.

Uljem namažite dno i iivce velikoh pleha.

Stavite maslac u ugrejano ulje da se ugreje, da se maslac rastopi.

Uzmite dve kore za pitu i pospite sa 2 kašike masnoće, nakon toga rasporedite deo smese sa zeljem, uvijte u rolat i stavite u sredinu pleha.

Na isti način uradite i sa ostalim korama, poređajte ih u pleh kako se pravi uvijena pita.

Na kraju umutite žumanca sa 1 supenom kašikom ulja i namažite zeljanicu odozgo.

Stavite pleh u ugrejanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Ako je potrebno pokrijte folijom da ne zagori.

Izvadite gotovu i bogatu zeljanicu i pokrijte krpom da malo odstoji.

Prijanto!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: