Način pripreme
Dobro bi bilo da radimo u toploj prostoriji i da naši proizvodi budu na sobnoj temperaturi.
Prvo prosejemo brašno dva puta da bismo ga prozračili. U njemu pravimo udubljenje.
Kvasac aktiviramo u mlakoj vodi tako što ga hranimo kašikom šećera.
U odgovarajućoj posudi dobro umutimo jaja, dodavajući u njih so, kiselo mleko i sirće. Delovanje kiseline u testo je što ne dozvoljava da se ono savija prilikom razvijanja.
U udubljenje sipamo smesu od jaja i aktivirani kvasac. Mesimo meko i elastično testo. Ne treba da se preteruje sa mešenje. Stavljamo ga u posudu, podmazanu maslacem ili biljnim uljem, i ostavljamo ga na toplom na 40 minuta.
Za to vreme pravimo nadev. Operemo zeleno lisnato povrće i ostavljamo ga da se dobro ocedi.
Sitno seckamo praziluk i mladi luk. Dinstamo ih u maslacu na umerenoj temperaturi. Kada omekšaju, u njih dodajemo iseckani spanać i svežu koprivu. Začinimo solju po ukusu i dodajemo mirisnu divlju nanu i piskavicu. Nadev mešamo dok tečnost ne ispari i ona ne ostane na masti. Skidamo posudu sa ringle i nakon što se smesa ohladi, dodajemo u nju umućena jaja i izrmvljeni sir.
Testo se odmorilo i spremno je za oblikovanje. Na dobro nabrašnjenoj radnoj površini od njega razvlačimo rolat koji sečemo na 4 komada jednake veličine. Oblikujemo lopte od testa koje stavljamo na pamučnu krpu i uvijamo ih da se ne bi sušili dok razvijamo ostale u kore.
U posudi istopimo mast.
Razvijamo svaku loptu testa u tanku koru. Njenu površinu premazujemo istopljenom mašću i ravnomerno nanosimo ¼ nadeva. Uvijamo u rolat kog lagano uvijamo. Uvijamo ga u oblik puža u prethodno masnoćom podmazanu tepsiju. Oblikujemo i ostale kore. Uvijenu zelenu pitu premazujemo ostalom istopljenom mašću.
Pokrivamo pamučnom krpom i ostavljamo na još 15 minuta da se testo odmori.
Pečemo zeljanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta.
Nakon toga smanjujemo na 180 i pečemo dok ne bude gotovo, dok se ne pojavi prijatna zlatasta korica na zeljanici na radomirski način.
Poslužujemo pitu sa spanaćem i koprivom kako toplu, tako i hladnu sa čašom kiselog mleka ili jogurta.