Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Zeljanica»Zeljanica na radomirski način

Zeljanica na radomirski način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Zeljanica na radomirski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
21/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Ko želi da emigrira u zapadne zemlje, mi više volimo da emigriramo u Radomir, da znate samo kakva ukusna zeljanica se tamo pravi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g + još 200 g, za dodatno mešenje
  • kvasac - 11 g
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • voda - 300 ml, mlaka ili sveže mleko
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • mast - 1 šoljica
  • sirće - 1 kašičica
  • Za nadev
  • spanać - 300 g
  • kopriva - 200 g
  • ovčiji sir - 350 g
  • mladi luk - 2 vezice
  • praziluk - 1 struk, beli deo
  • divlja nana - 1 vezica
  • piskavica - 1 kašičica, po želji
  • maslac - 4 supene kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro bi bilo da radimo u toploj prostoriji i da naši proizvodi budu na sobnoj temperaturi.

Prvo prosejemo brašno dva puta da bismo ga prozračili. U njemu pravimo udubljenje.

Kvasac aktiviramo u mlakoj vodi tako što ga hranimo kašikom šećera.

U odgovarajućoj posudi dobro umutimo jaja, dodavajući u njih so, kiselo mleko i sirće. Delovanje kiseline u testo je što ne dozvoljava da se ono savija prilikom razvijanja.

U udubljenje sipamo smesu od jaja i aktivirani kvasac. Mesimo meko i elastično testo. Ne treba da se preteruje sa mešenje. Stavljamo ga u posudu, podmazanu maslacem ili biljnim uljem, i ostavljamo ga na toplom na 40 minuta.

Za to vreme pravimo nadev. Operemo zeleno lisnato povrće i ostavljamo ga da se dobro ocedi.

Sitno seckamo praziluk i mladi luk. Dinstamo ih u maslacu na umerenoj temperaturi. Kada omekšaju, u njih dodajemo iseckani spanać i svežu koprivu. Začinimo solju po ukusu i dodajemo mirisnu divlju nanu i piskavicu. Nadev mešamo dok tečnost ne ispari i ona ne ostane na masti. Skidamo posudu sa ringle i nakon što se smesa ohladi, dodajemo u nju umućena jaja i izrmvljeni sir.

Testo se odmorilo i spremno je za oblikovanje. Na dobro nabrašnjenoj radnoj površini od njega razvlačimo rolat koji sečemo na 4 komada jednake veličine. Oblikujemo lopte od testa koje stavljamo na pamučnu krpu i uvijamo ih da se ne bi sušili dok razvijamo ostale u kore.

U posudi istopimo mast.

Razvijamo svaku loptu testa u tanku koru. Njenu površinu premazujemo istopljenom mašću i ravnomerno nanosimo ¼ nadeva. Uvijamo u rolat kog lagano uvijamo. Uvijamo ga u oblik puža u prethodno masnoćom podmazanu tepsiju. Oblikujemo i ostale kore. Uvijenu zelenu pitu premazujemo ostalom istopljenom mašću.

Pokrivamo pamučnom krpom i ostavljamo na još 15 minuta da se testo odmori.

Pečemo zeljanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni 10 minuta.

Nakon toga smanjujemo na 180 i pečemo dok ne bude gotovo, dok se ne pojavi prijatna zlatasta korica na zeljanici na radomirski način.

Poslužujemo pitu sa spanaćem i koprivom kako toplu, tako i hladnu sa čašom kiselog mleka ili jogurta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: