Način pripreme
Napravite nadev za pitu tako što umutite jaja sa sirom.
Očistite spanać. U tiganju na ringli zagrejte otprilike 50 g maslaca. Dodajte spanać i kuvajte otprilike 10 minuta dok ne uvene i dok se blago ne proprži, uz neprestano mešanje. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Kad je gotovo, pomešajte spanać sa sirom i jajima. Istopite ostali spanać i pomešajte ga sa uljem.
Raširite jednu od kora za pitu i namažite je smesom od maslaca i ulja. Odvojte nadev za otprilike 4 kore. Ravnomerno pospite koru sa delom nadeva.
Uvijte u rolat i stavite u prethodno namazanu tepsiju za pečenje, tako što je uvijete u puža.
Ponovite sa ostalim korama, dopunjavajući uvijanje prvog puža ili dok ne napunite tepsiju.
Zeljanicu namažite smesom od maslaca i ulja.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 10 minuta, smanjite temepraturu rerne na 180 i pecite još otprilike 30 minuta.
Kada je gotovo, izvadite, naprskajte vodom i lepo uvijte u čistu krpu, kako bi zeljanica na strandžanski način postala mekana.