Način pripreme
Povrće se opere i nasecka: crveni kupus na tanke kriške, karfiol se iskida na ružice, žute i crvene paprike na krupne komade, sitne paprike iscepkaju samo sa vrha, sitni zeleni paradajz se ostavlja ceo i izbocka se viljuškom na nekoliko mesta, šargarepe se seku na polovine ili četvrtine po dužini, strukovi celera se ostavljaju celi.
U čiste tegle se sipa jabukovo sirće na dno do crte, dodaje se jedna supena kašika šećera, jedna kašičica soli, 2 zrna pimenta, 6 zrna crnog bibera i po 1 kašičica kumina, korijander i seme slačica.
U tegle se naizmenično ređa povrće, tako što se naizmenično slaže kako bi se dobila šarena turšija.
Dodaju se cvetići mirođije i strukovi celera.
Tegle se pune jedan prst ispod poklopca, dopunjava se vodom (jedan prst ispod poklopca) i zatvara se prethodno iskuvanim poklopčićima.
Prebacuju se u šerpu sa debelom krpom stavljenom na dno. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2 - 3 prsta iznad poklopčića.
Nakon što voda provri ispod ključa, računaju se 2 minute i tegle se vade sa prstohvatom ključale vode.
Okreću se sa poklopčićima na dole.
Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili ostavu na tamno i hladno.
Šarena turšija u teglama je gotova.