Način pripreme
Krompir i šargarepu oljuštite, operite i isecite na trake. Pečurke očistite, operite i isecite na kriške. Kisele krastavce i slaninu isecite na trakice.
U bakarni tiganj ili tiganj sa debljim dnom sipajte ulje i redom dodajte da se proprže slanina, krompir, šargarepa, pečurke i na kraju ljute papričice i kiseli krastavčići.
Kada su napola gotovi, posolite po ukusu, dodajte biber, seckanu mirođiju i po želji ljutu alevu papriku.
Rasporedite jelo, zajedno sa sosom koji se formirao, u dve ćeramide.
Stavite ćeramide u hladnu rernu na sredinu i uključite je na 180 stepeni sa ventilatorom da se peku.
Kada je jelo pečeno, posle 30-ak minuta, pospite rendanim kačkavaljem i vratite u rernu da se on zapeče.
Na kraju servirajte pečeni krompir sa peršunom i ukrasite kriškama paradajza i limuna. Po želji pospite ljutom alevom paprikom za pikantniji ukus.
Ne zaboravite dobro ohlađeno belo vino ili pivo.
Hajdučki krompir u ćeramidi je veoma ukusan!