Posna oblanda

VecaVeca
Šef kuhinje
7143992k3379
Posna oblanda
Fotografije: Veca
1 / 2
20/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Šta dugo da vam kažemo, osim prijatno uz posnu oblandu"

Potrebni sastojci

  • Za fil
  • posni margarin - 250 g
  • voda - 150 ml
  • šećer - 600 g
  • seckani orasi - 200 g
  • mleveni orasi - 100 g
  • posni mleveni keks - 300 g
  • Ostalo
  • oblanda - 2 lista
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu usuti šećer, pa staviti na vatru da se karamelizuje.

Ne mešati, već protresti šerpu dok se karamelizuje i voditi računa da vatra bude lagana kako bi karamel dobio smeđu boju, ali da ne gori.

Kada je već karamelizovano izmešati varjačom i postepeno dodavati vodu, pa opet samo protresti šerpu, pa kada se sipa sva količina vode izmeśati varjačom.

Umešati iseckan margarin i mešati dok se margarin ne otopi.

Zatim skloniti šerpu sa vatre i u smesu dodati seckane i mlevene orahe, mleveni keks i izmešati varjačom.

Fil ostaviti da odatoji oko 5 minuta.

Pek-papir staviti na tacnu, a preko njega list oblande, koji je okrenut tako da kockasta strana bude gore.

Preko celog lista oblande rasporediti vruć fil, pa preklopiti drugim listom oblande, tako da kockasti deo bude gore.

Preko staviti pek-papir, pritisnuti nečim teškim i ostaviti da se oblanda ohladi i stegne.

Posnu oblandu seći, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: