Način pripreme
Testo se razvija na nabrašnjenoj radnoj površini. Od testa možete napraviti jednu veliku porodičnu picu ili dve manje.
Prebacujemo u nauljenu i nabrašnjenu tepsiju.
Pomešamo paradajz pastu sa malo maslinovog ulja iz konzerve sa tunjevinom i premazujemo picu tako što se na kraju ostavljaju dva prsta rubića koje mora ostati nenamazano.
Ravnomerno raspoređujemo po pici šunku u slajsovima, tinjevinu, glavice artičoke naseckane na krupne komade, kisele krastavčiće naseckane na trake i pečene marinirane zelene paprike, izrendani kačakvalj i cele masline.
Posipamo izmrvljenim suvim začinima - origano i bosiljak po ukusu, zalivamo mlazom maslinovog ulja, ostalom konzervom tunjevine i ubacujemo picu u prethodno zagrejanu rernu na maksimum, na srednju rešetku i uključeni ventilator.
Peče se dok ne bude gotovo, dok ne postane hrskava po krajevima - u mom slučaju otprilike 15 minuta, na temperaturi rerne od 240 stepeni.
Pica se seče na porcione komade i servira se vruća sa dobro ohlađenim pivom ili belim vinom.
Pica sa artičokom, tunjevinom i šunkom je gotova.