Način pripreme
U posudu za mešanje se sipa voda, doda se kvasac* (treba da bude tačna količina - ako stavite više, brzo će narasti, a cilj je upravo suprotan) i med i lepo se promeša, ostavi se na 10 minuta, a za to vreme se dobro proseje brašno.
U vodu se dodaje 430 g brašna, dobro se promeša i ostavi se na sat vremena, tako što se posuda prekrije krpom.
Radna površina se pospe brašnom i na nju se sipa testo, a na njega se sipa brašno koje je ostalo, so i masnoća.
Umesi se meko testo (treba veoma dobro da se umesi), nakon toga se stavlja na nabrašnjenu radnu površinu, premaže se s malo masnoće, uvija se u prozračnu foliju i krpu i ostavlja se na još sat vremena.
Nakon toga testo za picu se podeli na tri dela, koja se obrazuju tako da se dobiju lopte, koje se odozgo razvlače dlanovima i prstima se pritišće odozdo, tako što se veoma dobro zatvara i izbacuje se vazduh.
Stavlja se u nabrašnjenu plitku tepsiju, da budu na velikom rastojanju jedna od druge, dobro se pospu brašnom i odozgo se uviju u prozračnu foliju, tako da se folija oslanja na njih ( ne treba da narastu u visinu, nego sa strane, zato tepsija ne sme da bude mnogo visoka).
Ostavlja se na sobnoj temperaturi (20 stepeni) da polako naraste 6-7 sati, ako je na toplijem mestu, brže će narasti.
Dobija se meko originalno italijansko testo za picu - za oblikovanje nije potrebna oklagija, oblikujte ga rukama.
Komentari