Bonapeti.rs»Recepti»Pica»Testo»Originalno italijansko testo za picu

Originalno italijansko testo za picu

Originalno italijansko testo za picu
Fotografije: Aleksandar Krachunov
1 / 7
30/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Predivna pica se pravi od originalnog testa - evo kako"

Potrebni sastojci

  • brašno - 650 g, za picu
  • voda - 430 ml
  • maslinovo ulje - 20 g ili ulje
  • so - 10 g
  • med - 5 g
  • suvi kvasac - 2.5 g (treba da bude tačno toliko)*
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu za mešanje se sipa voda, doda se kvasac* (treba da bude tačna količina - ako stavite više, brzo će narasti, a cilj je upravo suprotan) i med i lepo se promeša, ostavi se na 10 minuta, a za to vreme se dobro proseje brašno.

U vodu se dodaje 430 g brašna, dobro se promeša i ostavi se na sat vremena, tako što se posuda prekrije krpom.

Radna površina se pospe brašnom i na nju se sipa testo, a na njega se sipa brašno koje je ostalo, so i masnoća.

Umesi se meko testo (treba veoma dobro da se umesi), nakon toga se stavlja na nabrašnjenu radnu površinu, premaže se s malo masnoće, uvija se u prozračnu foliju i krpu i ostavlja se na još sat vremena.

Nakon toga testo za picu se podeli na tri dela, koja se obrazuju tako da se dobiju lopte, koje se odozgo razvlače dlanovima i prstima se pritišće odozdo, tako što se veoma dobro zatvara i izbacuje se vazduh.

Stavlja se u nabrašnjenu plitku tepsiju, da budu na velikom rastojanju jedna od druge, dobro se pospu brašnom i odozgo se uviju u prozračnu foliju, tako da se folija oslanja na njih ( ne treba da narastu u visinu, nego sa strane, zato tepsija ne sme da bude mnogo visoka).

Ostavlja se na sobnoj temperaturi (20 stepeni) da polako naraste 6-7 sati, ako je na toplijem mestu, brže će narasti.

Dobija se meko originalno italijansko testo za picu - za oblikovanje nije potrebna oklagija, oblikujte ga rukama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#324193
Korisnik#324193
Ovo moramo probati
19.01.2023 09:42
1
Prikaži sve komentare
Korisnik#310965
Korisnik#310965
Zašto ne mogu brojevi u komentaru?
05.02.2022 20:13
1
Prikaži sve komentare
Korisnik#310965
Korisnik#310965
kvasac čega?
05.02.2022 20:12