Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Aromatični španski hlepčići

Aromatični španski hlepčići

Aromatični španski hlepčići
Fotografije: Teodora Meshterova
4 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
19
"Celih 19 aromatičnih španskih hlepčića sa maslinama... MMMmmm... želimo jedan da namažemo maslacem"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za dodatno mešanje
  • masline - 150 g, bez koštice
  • pečurke - 250 g, konzervirane
  • kvasac - 1 kockica /42 g/
  • luk - 1 glavica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • bosiljak - 1 kašičica
  • origano - 1 kašičica
  • so - 1 supena kašika
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 300 ml
  • ulje - 20 ml
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

250 ml svežeg mleka se zagreje i u njega se stavlja kvasac, šećer i 1 supena kašika brašna. Meša se i ostavlja se da se aktivira na 15 minuta.

Masline i pečurke se sitno naseckaju. Brašno se proseje i stavlja se u tepsiju. U nju se dodaje već aktivirani kvasac, so, origano, malo majčine dušice, kao i naseckane masline i pečurke.

Dodaje se i ostalo sveže mleko i zamesi se testo, tako što se dodaje po malo brašna. Treba da postane meko i elastično. Prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se dok ne ostanu nikakve grudvice - otprilike 10-15 minuta.

Već gotovo testo se prebacuje u nauljenu veliku posudu i ostavlja se da nadođe, dok ne udvostruči svoju zapreminu. Za to vreme luk se seče na veoma tanke polumesece i proprži se u ulju dok ne postane zlatast.

Kada je testo nadošlo, ponovo se razmesi i od njega se oblikuju lopte tako što se u svaku loptu stavlja po malo proprženog luka.

Male pogačice se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje koji je namazan uljem i ostavlja se da nadođe na još 30 minuta.

Nakon toga se premazuje umućenim žumancem, posipaju se majčinom dušicom i peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne postane zlatasto.

Broj aromatičnih hlepčića zavisi od njihove veličine. Kod mene je ispalo 19 aromatičnih španskih hlepčića.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: