Način pripreme
Od sastojaka za testo se umesi glatko, meko i elastično testo. Nakon toga se podeli na lopte koje se ređaju u nauljenu tepsiju i stavljaju se da narastu na 40 minuta.
Unapred spremite 7 supenih kašika sode za hleb u posudici.
Dve litre vode stavite da provru i nakon toga sodu stavite u njih. U početku mnogo vri, zato skinite sa ringle.
Kada prestane da kipi, ponovo vratite na ringlu. Umočite toliko hlepčića koliko možete tako da imate mesto za okretanje hlepčića. Držite svaki hlepčić po minutu sa svake strane.
Nakon toga rešetkastom kašikom vadite hlepčiće, ocedite ih, nakon toga ih poređajte u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje. Napravite razreze nožem po hlepčićima.
Pospite susamom i hlepčiće pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 20 minuta.
Hlepčići sa lugom su veoma ukusni.