Način pripreme
Operite i ogulite patlidžane i tikvice, naseckajte na kolutiće i stavite ih posebno u posude, pospite solju i ostavite sa strane na 30 minuta.
Ispecite paprike i ogulite, očistite od kočnja i semenki. Nakon odeđenog vremena, ispecite kolutiće tikvica i patlidžana u tepsiji podmazanoj uljem dok se ne dobije zlatkasta boja.
Naseckajte paprike na komadiće.
U šerpu sipajte ulje i dodajte sitno naseckan luk, propržite dok ne omekša. Dodajte sok od paradajza i kuvajte dok se malo ne zgusti. Dodajte naseckane paprike i nakon što ponovo provri, skinite sa ringle. Dodajte naseckane čenove belog luka i posolite po ukusu, izmešajte.
U pravougaonu tepsiju, podmazanu uljem, poređajte red pečenog patlidžana, red pečenih tikvica, zalijte delom smese od paradajza i izravnajte.
Pospite sitnim sirom i ponovo red patlidžana, red tikvica i smese od paradajza, izravnajte i pospite sitnim sirom.
U posudi umutite jaja i dodajte kiselo mleko, izmešajte i zalijte zapečeno jelo od povrća.
Pospite naseckanim peršunom i stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180°C, pecite dok preliv ne postane zlatkaste boje.
Dijetalno zapečeno jelo sa patlidžanom i tikvicama je ukusno i zdravo za ručak ili večeru.