Karamel čiz torta

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
3871212k113
Karamel čiz torta
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 4
24/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
14
"U oblik spirale se urkašava topingom od karamela i pomoću drvenog štapića se pravi paučina za ukras. Raskošna torta za posebne povode sa celih 14 komada"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • žumanca - 6 komada
  • belanca - 6 komada
  • šećer - 150 g
  • brašno - 130 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kakao - 3 supene kašike, organski
  • ulje - 40 ml
  • Za krem
  • krem sir - 250 g
  • kisela pavlaka - 300 g
  • tečna pavlaka - 250 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • Za glazuru
  • bela čokolada - 150 g
  • krem sir - 2 supene kašike
  • tečna pavlaka - 70 ml
  • toping od karamela - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Suvi sastojci - brašno, kakao i prašak za pecivo se proseju kroz sito i pomešaju se.

Belanca se mute u sneg zajedno sa polovinom šećera dok se ne dobije tvrda smesa sa belancima.

Žumanca se mute sa ostalom polovinom šećera dok ne pobele. U velikoj posudi se pomešaju dve smese sa jajima i pažljivo se dodaju suvi sastojci tako što se meša silikonskom žicom za mućenje.

Na kraju se dodaje i ulje. Testo se deli na tri jednaka dela i peče se u kalupu prečnika 24 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje.

Svaka kora se peče otprilike 10-15 minuta na 180°C. Drvenom čačkalicom se proverava da li je kora gotova. Tako se ispeku sve tri kore.

Ostavljaju se sa strane dok se u potpunosti ne ohlade.

U posudi se mikserom muti tečna pavlaka, u nju se dodaje šećer, vanilin šećer i krem sir.

Nakon toga silikonskom špatulom se dodaje kisela pavlaka i meša se dok se ne dobije homogena smesa.

Na tanjir az serviranje se stavlja prva kora, na nju krem, nakon toga druga kora, odozgo krem i završava se trećom kakao korom i sasvim malo krema od pavlake koji je ostao.

Dobro bi bilo da se slaganje kora i krema odvija u prstenu za tortu. Čokoladna torta se stavlja na nekoliko sati da se ohladi i stegne.

Pavlaka se stavlja u metalnu posudu na ringlu, u nju se dodaje bela čokolada izlomljena na komade i meša se dok se u potpunosti ne istopi.

Nakon toga se dodaje i krem sir i meša se dok se ne dobije homogena smesa.

Kada se karamel torta stegnula na nekoliko sati, a glazura ohladila, sipa se na tortu.

U oblik spirale se urkašava topingom od karamela i pomoću drvenog štapića se pravi paučina za ukras.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: