Način pripreme
Stavite pileće batake u lonac sa vodom da se skuvaju i skidajte penu. U trenutku kada voda proključa, ostavlite ih 5 minuta da se odvoji protein (pena).
Na ulju popržite sitno seckani luk i beli luk. Dodajte očišćeni i oprani pirinač u nekoliko voda.
Stalno mešajte dok se pirinač ne zatvori, da se ne bi lepio tokom kuvanja.
Dodajte toplu vodu dok ne pokrije pirinač, ostavite da se kuva još 5-6 minuta.
U jelo dodajte očišćene, iseckane i oprane pečurke.
Začinite jelo i dodajte još vode i ostavite još 5 minuta dok pirinač ne upije tečnost. Pospite sitno seckanim peršunom.
Ovako pripremljen pirinač prebacite u tepsiju prečnika 28 cm i na njega poređajte batake.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite pirinač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 30 minuta.
Pečena piletina sa pirinčem i pečurkama je gotova.