Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pohovani patlidžan sa paradajz sosom

Pohovani patlidžan sa paradajz sosom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pohovani patlidžan sa paradajz sosom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Pravo ukusno jelo kom se ne može odoleti - patlidžan u kombinaciji sa paradajz sosom Poslužite sa hlepčićem i kockicom sira za raskoš"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - otprilike 500 g
  • za pohovanje
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 2 šolje
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • ulje - za prženje
  • paradajz sos
  • ulje - 70 ml
  • paradajz - 4 komada, veliki
  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 5 čenova
  • bosiljak - po ukusu, suvi
  • origano - po ukusu, suvi
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Birate tanke i dugačke patlidžane, operite i naseckajte na kriškice po dužini. Stavite ih u posudu sa slanom vodom i ostavite na 30 minuta.

Za to vreme pripremite smesu za pohovanje, tako što u posebne tanjire stavite prosejano brašno i jaja umućena viljuškom.

Isperite i posušite kriškice patlidžana, pospite solju i crnim biberom po ukusu.

Zagrejte ulje u tiganju na umerenoj vatri, svaku krišku prvo uvaljajte u brašno, a posle u umućena jaja. Ispržite patlidžan sa obe strane dok se ne dobije zlatasto-smeđa boja.

Poređajte u tanjir obložen papirnim ubrusom, kako bi se apsorbovao višak masnoće prilikom prženja.

Očistite luk i sameljite u blenderu. Ogulite i sameljite paradajz u blenderu. Naseckajt beli luk na tanke kriškice.

U odgovarajućoj šerpi zagrejte ulje i dodajte luk, propržite na otprilike 3-4 minuta.

Dodajte sok od paradajza i kuvajte dok se sok ne smanji i ključali paradajz ne počne da prska. Tada dodajte šećer i so po ukusu i beli luk i ostavite na još 5 minuta da malo vri.

Sklonite šerpu sa ringle, dodajte suvi bosiljak i origano, izmešajte i ostavite paradajz sos poklopljen na 10 minuta.

Pohovani patlidžan na seoski način sa paradajz sosom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: