Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Sterilisani patlidžan sa paradajz sosom u teglama

Sterilisani patlidžan sa paradajz sosom u teglama

ZoriZori
Guru
8792805k
Sterilisani patlidžan sa paradajz sosom u teglama
Fotografije: Genoveva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Sjajan namaz sa zimu - patlidžan sa paradajz sosom i belim lukom..."

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 kg
  • paradajz - 2.5 kg
  • beli luk - 2 glavice
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Doza je za 4 komada tegli zapremine od 500 ml.

Patlidžan se opere i nasecka na kolutove debljine 1.5 cm. Dobro se posoli i ostavlja na 20 minuta kako bi izašao gorak sok.

Za to vreme se opere paradajz i narenda na krupno rende. Ako pravite veću količinu zimnice, možete i da ga ogulite i sameljete u mašinici za mlevenje mesa.

Paradajz sos se prebsacuje u šerpu, dodaje se ravna kašika šećera i 2 kašičice soli s vrha.

Šerpa se stavlja na umerenu ringlu i meša se periodično dok ne ostane 1/3 njega. Začinjava se sitno seckanim belim lukom i skida se sa ringle.

Patlidžan oceđen od gorkog soka se lagano iscedi i posuši krpom ili papirnim ubrusom.

Zagreva se ulje u tiganju i etapama se na njemu prži patlidžan dok ne postane zlatkast.

U čiste i suve teglice se ređa po nekoliko kolutoca patlidžana na dno, naizmenično se slaže paradajz sos, dok se ne napune teglice, tako što se na kraju završava sosom. Zavaraju se teglice sa prokuvanim poklopcima sa navojem i sterilišu se tako što se meri 15 minuta od momenta uzaviranja vode.

Nakon toga se skida posuda sa vatre i ostavljaju se tegle u vodi još 10 minuta. Pažljivo se vade i okreću se sa poklopcima na dole dok se ne ohlade.

Poslužuju se kao apetitka ili meze, obilno posuto sitno naseckanim svežim peršunom i belim lukom.

Sterilisani patlidžan sa paradajz sosom u teglama je gotov.

Ako volite da jedete patlidžan, probajte ovu božanstvenu musaku sa patlidžanom ili ove ukusne rolnice od patlidžana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: