Način pripreme
Pomešamo kvasac sa pola šolje tople vode, kašikom brašna i šećerom. Ostavljamo deset minuta sa strane.
Prosejemo brašno u posudu i oformimo udubljenje u sredini. U njega sipamo so, toplu vodu, smesu sa kvascem i sirće. Počinjemo da mešamo od sredine ka kraju.
Mešamo dok se ne pomeša i ostavljamo smesu sa strane 15 minuta. Nakon toga počinjemo da mesimo i zamesimo meko i glatko testo. Ostavljamo testo sa strane.
Nakon 10 minuta razvučemo testo rukama i presavijemo na četiri dela kao kovertu. Ostavljamo ga i nakon 10 minuta ponavljamo razvlačenje i savijanje.
Tako nastavljamo na svakih 10 minuta tokom sat vremena.
Nakon toga stavljamo testo u posudu posutu brašnom i uvijamo čvrsto folijom.
Stavljamo u frižider na 24 sata.
Sledećeg dana vadimo testo i ostavljamo ga sat vremena da se opusti na sobnoj temperaturi.
Oformimo 2 veće ili nekoliko manjih hlebova, poređamo ih u posudu za pečenje i pospemo brašnom veoma blago. Ostavljamo ih 30 minut da narastu još malo, ali ne previše.
Pravimo razreze oštrim nožem preko hlebova.
Zagrevamo rernu na 220 stepeni.
Pečemo 10 minuta u smanjujemo temperaturu na 200 stepeni. Pečemo još oko 15 minuta, proveravajući čačkalicom da li je gotovo.
Zanatlijski domaći hleb je sjajan.