Način pripreme
Za ove zdrave mafine sa kokosom odvajaju se belanca od žumanaca. Smesa od belanaca se muti dok se ne dobije sneg, a u žumanca se dodaju med i smeđi šećer.
U smesu od žumanaca se dodaje kokosovo ulje, koje treba da bude blago istopljeno kako bi moglo lakše da se umuti. Sledi kiselo mleko. Ono treba da bude prethodno izmešano da nema grudvica.
Sipamo prašak za pecivo u kokosovo brašno i mešamo, nakon čega malo po malo dodajemo u smesu od žumanaca dok se ne homogenizuje.
Na kraju se špatulom dodaju belanca, malo po malo, kako bi se dobila vazdušasta smesa.
Prilikom korišćenja kokosovog brašna, normalno je da smesa ne postane mnogo vazdušasta, zato što je brašno teže. Zato je veoma važno da se pažljivo meša.
Smesa se raspoređuje u kalupe za mafine i peče se na 180°C dok ne bude gotova.
Po želji smesa može da se podeli na dva i u jednu polovinu da se doda nezaslađeni kakao.
Kada su mafini gotovi, mogu da se namažu belancem i da se pospu mrvicama za dekoraciju.
Veoma aromatični mafini sa kokosom sa manje kalorija koje možete da jedete svuda i u svako doba.