Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Sečene mekike sa 1 jajetom

Sečene mekike sa 1 jajetom

Sečene mekike sa 1 jajetom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
15
"Da li više volite da jedete mekike sa slatkim ili slanim?"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • smeđi šećer - 1 supena kašika
  • so - 1/2 kašičice
  • kiselo mleko - 200 g
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • brašno - 2 šolje
  • šećer u prahu - za posipanje
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se muti jaje sa solju.

Dodaje se kiselo mleko sa sodom za hleb umućenom u njemu, i sa brašnom se zamesi srednje meko testo.

Ostavlja se da se odmori na 10 minuta. Posle se razvija kora, debela 0, 5 mm. Seče se na trake debele otprilike 4 prsta, na radnoj površini posutoj brašnom.

Svaka traka se seče na romboide ili kvadrate.

Zagreva se ulje i prže se mekike sa obe strane dok ne postanu zlatkaste na umerenoj vatri, kod mene na četvrtom stepenu.

Izvadi se u odgovarajuću posudu i posipa se šećerom u prahu.

Odličan doručak za ljubitelje mekika, buhtli i tiganica.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: