Način pripreme
Pomešajte mleko sa vodom i istopite kvasac. U prosejanom brašnu napravite udubljenje i sipajte šećer, so, sirće, ulje, belance jajeta i kvasac. Umesite meko testo i ostavite ga da nadođe.
Napravite nadev tako što izdinstate naseckane masline, pečurke i paprike. U posudici izmešajte maslac sa začinima.
Razvijte testo u veliku pravougaonu koru. Namažite je aromatičnim maslacem i raširite nadev. Uvijte u rolat, odsecite krajeve i sakupite u venac.
Premestite ga na papir za pečenje. Makazama nasecite venac sa spoljašnje strane, ali da ne stižete do kraja.
Uzimate jedno parče i premestite ga ka unutra, dva komada premestite spolja, tako što ih lagano naginjete i preklapate.
Tako uradite sa celim rolatom, a u sredinu stavite odsečene krajeve. Pomoću papira ga premestite u tepsiju. Stavite tepsiju na šerpu sa ključalom vodom da nadođe.
Pogaču namažite umućenim žumancem sa malo svežeg mleka. Pecite na 200 stepeni 35-40 minuta.
Izvadite pogaču iz rerne, namažite maslacem i pokrijte je čistom krpom.
Aromatična pogača sa pečurkama, maslinama i crvenim paprikama je gotova.