Način pripreme
Ukusne mekike za doručak možemo da napravimo do običnog testa za hleb.
Za taj cilj u brašno, koje stavljamo u duboku posudu, dodajemo so, sirće, daje elastičnost testu i ne kida se, rakiju - ona je da ne upije mnogo masnoće pri prženju, i mlaku vodu, u kojoj je rastvoren kvasac. Ne aktiviramo ga. Dodajemo ga odmah u brašno.
Mesimo meko nelepljivo testo, ako je neophodno dodajemo još malo brašna.
Gotovo testo pokrivamo prozračnom folijom i ostavljamo da raste oko 40 minuta ili dok ne udvostruči svoj obim.
Nakon toga na nabrašnjenoj radnoj površini razvijamo debelu koru, oko 1 centimetar. Sečemo proizvoljne oblike - rombove, trouglove.
Pržimo u vrućem ulju.
Proveravamo da bude željene preplanulosti. Mekike ne upijaju masnoću, ali možemo da ih izvadimo na kuhinjski ubrus.
Sa sirom ili slatkom, a što da ne i samo sa šećerom u prahu? Stvar je preferencije, ali svakako su ukusne.
Mekike sa običnim testom za hleb su gotove!