Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Mekike sa običnim testom za hleb

Mekike sa običnim testom za hleb

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k162
Mekike sa običnim testom za hleb
Fotografije: Liudmila
1 / 3
28/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
5
"Ukusne mekike za doručak možemo da napravimo od običnog testa za hleb - vidite kako"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 7 g suv ili 20 g živ
  • so - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • rakija - 1 kašičica
  • voda - 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusne mekike za doručak možemo da napravimo do običnog testa za hleb.

Za taj cilj u brašno, koje stavljamo u duboku posudu, dodajemo so, sirće, daje elastičnost testu i ne kida se, rakiju - ona je da ne upije mnogo masnoće pri prženju, i mlaku vodu, u kojoj je rastvoren kvasac. Ne aktiviramo ga. Dodajemo ga odmah u brašno.

Mesimo meko nelepljivo testo, ako je neophodno dodajemo još malo brašna.

Gotovo testo pokrivamo prozračnom folijom i ostavljamo da raste oko 40 minuta ili dok ne udvostruči svoj obim.

Nakon toga na nabrašnjenoj radnoj površini razvijamo debelu koru, oko 1 centimetar. Sečemo proizvoljne oblike - rombove, trouglove.

Pržimo u vrućem ulju.

Proveravamo da bude željene preplanulosti. Mekike ne upijaju masnoću, ali možemo da ih izvadimo na kuhinjski ubrus.

Sa sirom ili slatkom, a što da ne i samo sa šećerom u prahu? Stvar je preferencije, ali svakako su ukusne.

Mekike sa običnim testom za hleb su gotove!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: