Način pripreme
Očišćeno povrće se grubo isecka i pomeša u velikoj posudi.
Otprilike ima povrća da se napune 2 velike i 2 male tegle. U male tegle na dnu stavite sirće do donje crte, po 2 aspirina, 1 kašiku soli i 1 kašiku šećera.
Napunite tegle iseckanim povrćem, pritisnite ga i do vrha napunite vrelom vodom, najpre se sipa jedna kutlača i preliva tegla, pa se napuni do vrha i zatvori poklopcem.
Za velike koristite 3 aspirina, 2 kašike soli, 3 kašike šećera, biber u zrnu, sirće - malo ispod linije.
Napunite povrćem do vrha, pritisnite i prelijte vrelom vodom do gornje ivice.
Zatvorene tegle sa turšijom se malo protresu i ostave sa poklopcem na dole dok se ne ohlade.
2-3 dana se turšija mućka i to je to. Čuvajte seosku turšiju na hladnom mestu!
Šarena seoska turšija je spremna.