Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Mutabal - arapski namaz sa patlidžanom

Mutabal - arapski namaz sa patlidžanom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Mutabal - arapski namaz sa patlidžanom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
3
"Namaz sa ukusom dima, koji se servira uz tostirani ili arapski hleb Uživajte!"

Potrebni sastojci

  • patlidžani - 2 komada, srednje veličine
  • kiselo mleko - 4 kašike, ceđeno
  • susam tahini - 1 - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • beli luk - 2 čena
  • limun - sok od 1/2 limuna
  • so
  • sumak
* merne jedinice

Način pripreme

Specifičnost ovog namaza je dimljeni ukus.

U tu svrhu patlidžane treba peći dok ne budu gotovi, najbolje na žaru.

Ali verzija u aparatu za pečenje paprika ili na roštilju je takođe dobra.

Patlidžane operite i osušite, pa ih izbušite na nekoliko mesta i ispecite do kraja.

Ostavite gotove pečene patlidžane da se ohlade i oljuštite ih.

Možete ih izgnječiti viljuškom ili ih na kratko ubaciti u blender.

U pire od patlidžana dodajte proceđeno kiselo mleko, tahini od susama i sveže ceđeni sok od pola limuna.

Izgnječite 2 čena belog luka i dodajte ih kao i kašiku maslinovog ulja i soli po ukusu.

Dobro promešajte, dodajte još malo maslinovog ulja, pospite sumakom i stavite u frižider da se ohladi i začini.

Namaz od patlidžana poslužite uz arapski hleb, krekere ili tostirane kriške hleba.

Mutabal - arapski namaz sa patlidžanom je divan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: