Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Meze»Sveži pohovani puževi

Sveži pohovani puževi

Potrebitel#246858Potrebitel#246858
Pomoćnik kuvara
1151147
Sveži pohovani puževi
Fotografije: Potrebitel#246858
1 / 5
12/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Za obožavaoce morskih delikatesa - sveži pohovani puževi"

Potrebni sastojci

  • puževi - 1 kofa /10 l/
  • za kuvanje
  • so - 1 supena kašika
  • piment - 1 supena kašika, u zrnu
  • limun - 1 komad /oljuštena kora, ne izrendana/
  • zelje - 1 šaka
  • kiseljak - 1 šaka
  • peršun - 1 šaka
  • za pohovanje
  • brašno - 1 šolja /oko 150 g/
  • jaja - 4 komada
  • muskatni oraščić - 2 - 3 prstohvata, mleven
  • biber - 1 prstohvat
  • so - 1 - 2 prstohvata /po ukusu/
  • vino - ½ šolje, belo
* merne jedinice

Način pripreme

Već maj i vreme je za sakupljanje puževa. Spojite šetnju na svežem vazduhu sa sakupljanjem korisne bio hrane. Međutim, oni su noćne životinje - izlaze preko noći.

Ali, ko je radio - zna... čekate da padne kiša, zato što će tada zemlja da se pokvasi, kanali puževa u zemlji će se popuniti vodom i oni će izaći na poljanu, dok kiša ne upije dublje. Kad prestane da pada kiša, obuvate čizme, uzmate plastične kofe sa poklopcem, uzimate štap sa kojim ćete da razmaknete travu i krećete.

Organizujte takmičenje... ali sa pravilom da se sakupljaju samo kurpniji puževi. Budite dobronamerni i brižni prema prirodi! Od nje dobijamo hranu, ostavićemo je da se obnovi i male da porastu.

Ovaj biološki ciklus razvoja puževa je razlog da se njihovo sakupljanje dozvoljava samo u maju i junu! Nakon toga počinju da nose jaja, da bi se populacija oporavila.

Kada obilazite polje, ocenite ono što ste postigli, sakupite sve u jednu kofu i dajte šancu najjačem da se izdovji ili onom ko je najviše zaslužio. Tako ćete usresrediti pažnju samo na jedan poklopac...nemojte potcenjivati mišiće puževa.

Kada stignete kući, napunite kofu sa puževima vodom, operite i sipajte čistu vodu. Zatvorite univerzalnim poklopcem za prženje. On ima mnogo rupica kroz koji će izlaziti vazduh. Druga varijanta je velika posuda koja ima još toliko vazduha, koliko je puževa sa vodom.

Onda možete staviti čvrst poklopac i pritisnuti drugu posudu, punu vode, da ne bi izašli, i držite posudu u kupatilu za svaki slučaj. Ako nemaju vazduha, udaviće se.

Sada ih ostavite na dijeti dve noći. Možete menjati vodu. Kao kod ljudi na dijeti, telo će im se pročistiti.

Pripremite veliku šerpu, napunite je vodom. Možda će vam biti potrebna pomoć muškarca. Kad provri, otvorite kofu i stavite puževe u kipuću vodu. Ako oda ne vri, počeće da beže van posude.

Pratite minut da li ima pokreta i ostavite da vri 30 minuta. Proverite krajnja dva zuba na viljušci da li će lako da izađe puž iz okopa.

Ako ne može, kuvjate još 15-20 minuta.

Aji neće, počnite da ih čistite. Pogledajte prvo izvađene puževe: ono što treba da skinete su organi za varenje i urinarni sistem. To je sve što ostaje sakriveno u ljušturi, a ono što vidimo na slikama i ilustracijama kada puž puže, treba da ostane /glava, telo, noge i rep/.

Nakon čišćenja ćete dobiti krajnji proizvod od kilogram-kilogram i po. Možete koristiti sad malu šerpu. Promenite vodu /ili vaš pomoćnik/, ostavite ponovo da provri i ponovo prospite vodu /kao kod kuvanja pasulja/. Neće ostati sluzi, ako vas plaši. U poslednju vodu dodajte proizvode, predviđene za kuvanje. Ostavite oko sat vremena da se krčka.

Probajte da li se meso lako kida kao svako drugo. Izvadite puževe u đevđir i procedite, sačuvajte bujon za drugo jelo sa puževima ako odlučite. Ja sam odlučila pohovane puževe od navedenih sastojaka. Za recept koristim polovinu kuvanih puževa, a drugu polovinu sam stavila u zamrzivač. Količina smese je za jednu polovinu puževa.

Smesa za pohovanje treba da ima gustinu testa za palačinke. Uzmite šaku puževa i stavite ih u posudu sa smesom za pohovanje. Posle pored vatre ih vadite jedan po jedan i stavljajte u malo više ugrejanog ulja.

Budu gotovi za 3-5 minuta, izvadite ih rešetkastom kašikom. Izvadite sve kapljice smese za pohovanje koja je upala u ulje. Ako ne uradite to, druge doze mogu da zagore. I tako cleu količinu.

Sa dobijenim mesom od sveže pohovanih puževa možete nagraditi one koji su zaslužili! Probajte ovo meze, odlično je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: