Način pripreme
Specifičnost ovog namaza je dimljeni ukus.
U tu svrhu patlidžane treba peći dok ne budu gotovi, najbolje na žaru.
Ali verzija u aparatu za pečenje paprika ili na roštilju je takođe dobra.
Patlidžane operite i osušite, pa ih izbušite na nekoliko mesta i ispecite do kraja.
Ostavite gotove pečene patlidžane da se ohlade i oljuštite ih.
Možete ih izgnječiti viljuškom ili ih na kratko ubaciti u blender.
U pire od patlidžana dodajte proceđeno kiselo mleko, tahini od susama i sveže ceđeni sok od pola limuna.
Izgnječite 2 čena belog luka i dodajte ih kao i kašiku maslinovog ulja i soli po ukusu.
Dobro promešajte, dodajte još malo maslinovog ulja, pospite sumakom i stavite u frižider da se ohladi i začini.
Namaz od patlidžana poslužite uz arapski hleb, krekere ili tostirane kriške hleba.
Mutabal - arapski namaz sa patlidžanom je divan!