Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Namaz»Salata namaz sa patlidžanom na francuski način

Salata namaz sa patlidžanom na francuski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5831002k240
Salata namaz sa patlidžanom na francuski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Ukusni namaz sa patlidžanom na francuski način za istančane receptore ukusa"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, srednje veličine
  • beli luk - 4 čena
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • začini - 1 prstohvat, mediteranski začini po izboru
  • so - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ova salata i namaz od patlidžana je veoma ukusan umak, koji dolazi iz mediteranskog dela Francuske. Obično se pravi kada je sezona patlidžana. Veoma je jednostavna za pripremu i ima fenomenalan, svež i zdrav ukus.

Perfektno je hladno predjelo za vrele letnje dane. Sve što vam je potrebno su nekoliko patlidžana i nekoliko začina. Najvažniji deo je da patlidžan pripremite pravilno. Postoje različiti načini na koje možete da pripremite patlidžan, ali je jedan od najboljih načina da patlidžan ispečete na otvorenom plamenu kamina ili peći na drva, ali ćemo mi odabrati način koji će odgovarati većini za pripremu u kućnim uslovima.

Zbog toga, evo alternative. Prvo treba da izbušite patlidžan viljuškom (napravite manje rupice) sa svih strana, kako bi toplota mogla lakše da uđe. Kada ste spremni, možete da koristite rernu ili roštilj i da ostavite patlidžan da se sprema 20 minuta, a ako ste za malo avanturizma, možete da postavite patlidžan direktno na otvoreni plamen u peći, ali pazite da ga redovno okrećete, dok ne bude gotov. Kada je patlidžan pripremljen, isecite ga na polovine po dužini i kašikom izvadite unutrašnjost.

Prebacite patlidžan u posudu. Dodajte maslinovo ulje, začine, so, biber i na kraju sok od limuna i sve energično promešajte viljuškom.

Ako želite, možete da dodate i kašičicu dižon senfa!

Salata od patlidžana je gotova kada dobijete glatku i ravnomernu smesu (ako mešanjem ne uspete da dovoljno usitnite patlidžan, možete da koristite štapni mikser ili pasator).

Ohladite i servirajte:

Ova ukusna salata-namaz sa patlidžanom na francuski način treba da se servira zaista hladna! Ostavite salatu da se ohladi potpuno u frižideru oko sat vremena.

Kada poslužujete, salatu stavite u posudu, odozgo dodajte maslinovo ulje i pospite korijanderom ili svežim zelenim začinom po ukusu. Uživajte u ovom receptu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: