Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Mala pogača sa maslacem i sirom

Mala pogača sa maslacem i sirom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k435
Mala pogača sa maslacem i sirom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
01/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Topla i ukusna pogača sa maslacem i sirom, koja se lako i brzo priprema! Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 pakovanje suvi
  • šećer - 2 kašike, ravne
  • so - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • jaje - 1 veliko
  • sveže mleko - 250 ml
  • brašno - 650 g
  • sir - 150 g
  • maslac - 30 g, istopljeni maslac
  • ulje - 3 kašike
  • žumance - 1 komad, za premazivanje
  • ulje - 1 kašika
  • kiselo mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U toplo sveže mleko sipajte kvasac sa šećerom i promešajte.

U posudi pomešajte brašno, so, ulje, istopljeni maslac, kiselo mleko, jaje i kvasac.

Umesite srednje meko testo i ostavite ga da se diže na toplom mestu 40 minuta.

Podelite testo na 12 loptica. Od njih tri oblikujte oblik mekike, na jedan kraj stavite izmrvljeni sir i umotajte ih u rolat.

Ostale loptice oblikujte na isti način, ali blago ih rastegnite i vežite u čvor.

U tepsiju prečnika 26 cm, premazanu uljem, stavite jedan čvor u sredinu, pored njega tri rolata i preostale čvorove po stranicama tepsije.

Ostavite da se testo diže na toplom mestu još 15-20 minuta, premažite sve umućenim žumancetom, kiselim mlekom i uljem.

Pecite domaću pogaču sa sirom u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta.

Izvadite je i premažite uljem, pokrijte krpom i ostavite 10 minuta.

Topla i ukusna mala pogača sa maslacem i sirom, koje se lako i brzo priprema!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: