Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Praznična pogača sa maslacem i sirom

Praznična pogača sa maslacem i sirom

Violeta DimitrovaVioleta Dimitrova
Šegrt
258728
Praznična pogača sa maslacem i sirom
Fotografije: Violeta Dimitrova
1 / 3
02/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Praznična pogača sa maslacem, sirom i jajima koja je toliko ukusna da može da zameni vaše glavno jelo..."

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • topla voda - 150 ml
  • sveže mleko - 50 ml, toplo
  • suvi kvasac - 7 g
  • šećer - 1 i 1/2 kašika
  • so - 1 kašika
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 2 kašike
  • ulje - 2 kašike
  • rastopljeni maslac - 50 g
  • sir - 100 g
  • Za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac aktiviramo tako što u posudu stavimo vodu, suvi kvasac, šećer i dve kašike brašna. Promešajte i pustite da se aktivira.

U brašnu napraviti udubljenje i sipati jaja, so, ulje i sveže mleko i kiselo mleko. Dodajte mešavinu sa kvascem.

Umesite meko testo koje se ne lepi. Premažemo ga sa malo ulja, poklopimo i ostavimo da naraste sat vremena na toplom mestu.

Nakon udvostručenja zapremine testa, kratko ga premesimo i podelimo na 10 jednakih delova. Pet od njih razvijte u krugove, oko 8 cm, prepolovite kroz sredinu, premažite istopljenim maslacem i polovinu pospite sirom. Uvijamo od razreza ka spolja dok ne dobijemo trougao i ređamo ih u nauljeni pleh prečnika 28 cm.

Preostalih 5 ponovo razvijemo u male krugove. Jedan namažemo maslacem, pospimo sirom i na njega stavimo drugi. Isecite na 5 trouglova. Svaki od trouglova podelimo na tri i prepletemo ih zajedno. Dobijenih 5 pletenica postavljamo u pleh, između trouglova koje smo ranije pripremili.

Počinjemo sa preostale tri loptice testa koje smo razvili, prvi premažemo maslacem, pospemo sirom, preko nje stavimo drugu, opet premažemo i posipamo i stavimo treću razvijenu lopticu. Stavite ih u centar tepsije.

Pokrijte i ostavite da praznična pogača narasta 40 minuta.

Nakon dizanja, gotovu prazničnu pogaču premažite žumancetom i svežim mlekom i pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: