Način pripreme
Kvasac aktiviramo tako što u posudu stavimo vodu, suvi kvasac, šećer i dve kašike brašna. Promešajte i pustite da se aktivira.
U brašnu napraviti udubljenje i sipati jaja, so, ulje i sveže mleko i kiselo mleko. Dodajte mešavinu sa kvascem.
Umesite meko testo koje se ne lepi. Premažemo ga sa malo ulja, poklopimo i ostavimo da naraste sat vremena na toplom mestu.
Nakon udvostručenja zapremine testa, kratko ga premesimo i podelimo na 10 jednakih delova. Pet od njih razvijte u krugove, oko 8 cm, prepolovite kroz sredinu, premažite istopljenim maslacem i polovinu pospite sirom. Uvijamo od razreza ka spolja dok ne dobijemo trougao i ređamo ih u nauljeni pleh prečnika 28 cm.
Preostalih 5 ponovo razvijemo u male krugove. Jedan namažemo maslacem, pospimo sirom i na njega stavimo drugi. Isecite na 5 trouglova. Svaki od trouglova podelimo na tri i prepletemo ih zajedno. Dobijenih 5 pletenica postavljamo u pleh, između trouglova koje smo ranije pripremili.
Počinjemo sa preostale tri loptice testa koje smo razvili, prvi premažemo maslacem, pospemo sirom, preko nje stavimo drugu, opet premažemo i posipamo i stavimo treću razvijenu lopticu. Stavite ih u centar tepsije.
Pokrijte i ostavite da praznična pogača narasta 40 minuta.
Nakon dizanja, gotovu prazničnu pogaču premažite žumancetom i svežim mlekom i pecite pogaču u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.