Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Mala pogača Margarita

Mala pogača Margarita

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Mala pogača Margarita
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Pogača kao sunce, pogača kao cvet, pogača da je napravite za svoje najbliže"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • kvasac - 1 pakte, suv
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 2 komada (jedno žumance za mazanje)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • maslac - 40 - 50 g
  • sir - 150 g
  • susam - za posipanje
  • mak - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte blago sveže mleko i u njemu rastvorite kvasac. Dodajte šećer i 3-4 kašike brašna. Promešajte i pokrijte posudu krpom na 10-15 minuta, dok se kvasac na aktivira.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Po ivici pospite so. Sipajte unutra narasli kvasac, maslinovo ulje, jedno jaje i jedno belance (žumance sačuvajte za mazanje pogače).

Zamesite meko testo.

Potrudite se da ne dodajete više brašna, ali mesite dok ne prestane da se lepi po rukama.

Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom 30-40 minuta dok ne udvostruči svoj obim.

Podelite gotovo testo na 4 jednala dela i jedan mali.

Oblikujte u loptice i razvijte svaku (osim male lopte, koja će biti centar pogače) u okruglu koru prečnika 20-25 cm.

Namažite istopljenim maslacem.

Namrvite sir i stavite četvrtinu preko svake kore.

Isecite po sredini, tako ćete dobiti dva polukruga.

Počnite da uvijate od dva kraja ka sredini. Videćete na slikama.

Namažite posudu za pečenje prečnika 25 cm i poređajte u krug.

U sredinu stavite malu loptu. Ostavite da ponovo naraste.

Namažite pogaču sa izdvojenim žumancem, koje ste pomešali sa kašikom svežeg mleka.

Pospite makovim semenom sredinu, a po krajevima susam.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 30 minuta dok ne dobije prijatnu preplanulost.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: