Način pripreme
Kiselo mleko se meša sa sodom i ostavlja se sa strane. Isceđena leblebija se samelje u blenderu zajedno sa jajima, maslinovim uljem i začinima po vašem ukusu.
Smesa se sipa u malu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na kraju ravnomerno posipamo sirom.
Peče se otprilike 10-13 minuta na 250 °C. Ne ostavljajte da se prepeče, zato što postaje neprijatno tvrda. Ova pogača je jedan ukusan i zdrav način da jedemo hleb, a ipak da izbegnemo bela brašna. Svi ukućani obožavaju ovaj hleb bez brašna.
Za one koji se hrane po Zoni - leblebija je 4 BV, si je 2 BP, jaja su takođe 2 BP, maslinovo ulje je 2 BM, a ostala dva bloka masnoće su u siru. Ako je on nemastan, biće potrebno dodatno masti.
Kiselo mleko je zanemarljivo maloj količini tako da ga ne brojte. Cela pljosnata pogača je 4 BVPM i mirno može da se naseče na 4 komada po 1 blok i da se dopuni drugom hranom.
Pogača od leblebije po Zoni je dijetalna i ukusna.