Način pripreme
U šerpu stavljam jagnjetinu zajedno sa pimentom, lovorovim listom i alevom paprikom u zrnu.
Sipam vodu da pokrije meso, stavljam jednu supenu kašiku soli i ostavljam ga da se kuva dok ne bude gotovo.
U šerpu stavljam ulje i pržim krupno naseckanu šargarepu. Propržim na nekoliko minuta, posle dodajem luk i beli luk - krupno naseckane. Pržim 2-3 minute i dodajte sirovu papriku, nastavljam da propržavam još nekoliko minuta.
Dodajem krupno naseckan krompir, propržavam i dodajem alevu papriku, propržavam na nekoliko minuta.
Dodajem grašak, paradajz i pečene paprike, propržim na kratko i dodajem malo bujona u kom se kuvala jagnjetina, sipam i turšiju.
Ostavljam da se krčka na tihoj vatri poklopljeno određeno vreme mešajući.
Dodajem još malo bujona (otprilike 500 ml, ali može manje ili više - zavisi ko koliko gusto želi), posolim i ostavljam da vri još malo otprilike 5-6 minuta. Začinjavam začinima i dodajem meso očišćeno od kostiju.
Ostavljam da vri još malo i serviram janiju posutu peršunom.
Janija od jagnjetine sa povrćem i turšijom je veoma ukusna.