Način pripreme
Očistite i dobro operite ćureće batake.
Stavite ih u duboki lonac.
Sipajte vodu i ostavite da provri.
Luk se očisti, opere i iseče na četvrtine.
Šargarepa za domaći bujon se opere i oljušti.
Stabljike celera se operu i preseku na pola.
Peršun se očisti i opere. Drške se ne skidaju.
Nakon što voda provri, dodajte seckani crni luk, šargarepu, celer, peršun, lovorov list i so.
Ponovo se dovede do ključanja, pa se vatra smanji na nisku temperaturu da ne proključa, već da se krčka 4 sata.
Povremeno dodajte toplu vodu dok voda isparava tako da ćuretina i povrće budu prekriveni tečnošću.
Skidajte penu šupljikavom kašikom.
Posle 4 sata ključanja, lonac se skida sa vatre i stavlja na drvenu dasku.
Izvadite meso i povrće, procedite bujon u čistu šerpu.
Proceđeni ćureći bujon se ostavi da se ohladi, a zatim se skine mast koja je očvrsnula na površini.
Domaći bujon od ćuretine se deli u posude i može se zamrznuti.