Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Delikatna torta sa eklerima

Delikatna torta sa eklerima

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
324931k
Delikatna torta sa eklerima
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Kladimo se da niste probali delikatniju tortu sa eklerima"

Potrebni sastojci

  • kuvano testo
  • voda - 500 ml
  • maslac - 100 g
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 15 g
  • so - 1 kašičica
  • brašno
  • jaja - 7 komada
  • Vanilin krem
  • žumanca - 6 komada
  • šećer - 150 g
  • skrob - 3 supene kašike
  • sveže mleko - 520 ml
  • limunov sok - 2 supene kašike
  • esencija vanile
  • maslac - 150 g
  • Krem sa kondenzovanim mlekom
  • kondenzovano mleko - 400 g, zaslađeno
  • sitni sir - 300 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • kisela pavlaka - 200 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • želatin - 10 g
  • crna čokolada - 75 g
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa dnom bez ogrebotina se sipa voda i zagreje se. Dodaju se maslac i ulje, šećer i so. Meša se. Kada smesa provri, dodaje se brašno. Meša se metalnom žicom za mućenje pazeći da ne ostaje grudvica. Meša se dok se ne zgusti i dok se ne dobije kuvano testo, koje se odvaja od šerpe.

Smesa se sipa u posudu miksera i ostavlja se da se ohladi. Jaja se dodaju jedno po jedno i smesa se muti nakon svakog.

Gotovo testo se prebacuje u špric.

Priprema se kalup za tortu tako što se pokriva papirom za pečenje. Oblikuje se kora za osnovu u obliku kuvanog testa. Kora se peče na 200 stepeni otprilike 15 minuta.

Temperatura rerne se smanjuje na 180 stepeni i peče se još 10 minuta. Vrata rerne se ne otvaraju.

Priprema se velika tepsija sa papirom za pečenje. Sa ostalim testom se prave ružice za eklere. Peku se na isti način kao kora za osnovu.

Priprema se vanilin krem za eklere. U posudu miksera se stavljaju žumanca i šećer. Dobro se muti. Dodaje se skrob i ponovo se muti. Dodaje se sveže mleko. Ponovo se muti.

Smesa se prebacuje u šerpu na tihu vatru. Krem se kuva tako što se neprestano meša metalnom žicom za mućenje dok se ne zgusti. Dodaje se limunov sok i esencija vanile i meša se. Skida se sa ringle.

U vrući krem se dodaje maslac. Dobro se izmeša. Krem se ostavlja da se u potpunosti ohladi.

Svi ekleri se pune kremom od vanile pomoću šprica.

Priprema se krem sa nezaslađenim konenzovanim mlekom. U čašu se sipa želatin i dodaje se hladna voda, meša se i ostavlja se da nabubri.

U posudu miksera se stavljaju sitni sir i kondenzovano mleko. Muti se. Dodaje se kiselo mleko, kisela pavlaka i vanilin šećer. Muti se.

Želatin se ubacuje u mikrotalasnu na kratko da se zagreje i dodaje se u krem. Meša se.

Sastavlja se torta sa eklerima. Papir za pečenje se skida sa kore torte i on se ponovo stavlja na dno kalupa za tortu. Polovina krema sa kondenzovanim mlekom se raspoređuje po njemu. Odozgo se ređaju ekleri. Oni se pokrivaju drugim delom krema i odozgo se ređa još eklera.

Torta se ostavlja u frižideru na 5 sati da se krem stegne.

Čokolada se topi na vodenoj pari tako što može da se stavi direktno u najlon koji će se koristiti za špric. Torta se ukrašava po želji.

Delikatna torta sa eklerima je neobična.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: