Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Torta sa domaćim eklerima

Torta sa domaćim eklerima

Maria DoevaMaria Doeva
Pomoćnik kuvara
405286
Torta sa domaćim eklerima
Fotografije: Maria Doeva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
9
"Ne torta, nego pravo remek-delo"

Potrebni sastojci

  • sastojci za jednu čokoladnu koru
  • maslac - 100 g, mekan
  • šećer - 1 šolja
  • jaja - 3 komada (na sobnoj temperaturi)
  • sveže mleko - 1 šolja
  • sirće - 1 supena kašika
  • brašno - 1 šolja
  • kakao - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona 1/2 kašičice
  • vanila - 1 komad
  • saastojci za eklere
  • voda - 125 ml
  • sveže mleko - 125 ml, punomasno
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 110 g (na sobnoj tempraturi)
  • brašno - 140 g
  • jaja - 4 - 5 komada (na sobnoj tempraturi)
  • krem za nadev eklera
  • mleko - 300 ml
  • šećer - 6 supenih kašika
  • pirinčano brašno - 40 g
  • maslac - 40 g
  • bela čokolada - 100 g
  • sastojci za krem torte
  • sveže mleko - 1 l
  • pirinčano brašno - 200 g
  • šećer - 15 supenih kašika
  • maslac - 200 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • kakao - 3 supene kašike
  • za ukras
  • tompusi - 1 kutija
  • čokoladne loptice - 9 - 10 komada
  • crna čokolada - 1 komad, crna
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kore:

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi. Mleko može da bude mlako. U sveže mleko stavljamo sirće i ostavljamo da odstoji bar desetak minuta (može i više). Umutimo maslac i šećer. Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog kratko mutimo.

U posudu stavljamo brašno, sodu, prašak za pecivo, vanilu (ako je u prahu) i kakao. Stavljamo 1/4 mleka u smesu smesu sa jajima i mutimo. Nakon toga dodajemo 1/4 od brašna (pomešanog sa svim navedenim sastojcima). Mutimo dok ne dobijemo homogenu smesu.

Smenjujemo dodavanje mleka i brašna, završavamo sa brašnom. Uključujemo rernu na 180 stepeni. Na dno kalupa prečnika 25-26 cm, stavljamo papir za pečenje (ili namažemo uljem i posipamo brašnom).

Sipamo testo u kalup i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni. Gotovu koru ostavljamo da se malo ohladi, nakon toga pažljivo vadimo iz kalupa. Ostavljamo da se potpuno ohladi. Isečemo horizontalno na dva dela.

Priprema eklera:

U šerpu stavljamo vodu, mleko, šećer so i maslac, isečen na komade. Ostavljamo da provri, mešamo s vremena na vreme da se maslac brže rastopi. Čim smesa provri sipamo odjednom celu količinu brašna i mešamo energično drvenom spatulom (kašikom).

Držimo na vatri i mešamo dok se ne stvori testo koje se odvaja od ivica posude (oko 20-30 sekundi). Skidamo posudu sa vatre i ostavljamo da se ohladi. Treba da bude toplo, ali ne vrelo kad ga pipnemo.

Dodajemo jedno jaje i mešamo dok ga testo potpuno ne upije. Nakon toga dodajemo i preostala jaja, jedno po jedno, nakon svakog mešamo dok se potpuno ne integriše u smesu. Uključujemo rernu na 200 stepeni.

U pleh stavljamo papir za pečenje i odozgo malom kašikom stavljamo gomilice od testa, na razmaku jednu od druge. Pečemo eklere u prethodno ugrejanoj rerni, ne otvaramo je za vreme pečenja Vreme je oko 20-25 minuta. Gotovi ekleri su laki i kad se kucnu čuje se šupalj zvuk. Vadimo iz rerne i ostavljamo da se ohlade.

Priprema krema za nadev eklera:

U šerpu stavljamo 4 supene kašike šećera, 2 supene kašike vode i stavljamo a vatru dok se šećer ne karamelizuje. Sipamo polovinu mleka, smanjujemo ringlu i ostavljamo šećerni karamel da se potpuno rastvori u mleku. Mešamo s vremena na vreme.

U preostalo mleko stavljamo 2 supene kašike šećera i sačekamo da se rastvori. Dodajemo pirinčano brašno u šerpu sa mlekom i mešamo dok krem ne provri.

Skidamo sa vatre, dodajemo čokoladu i maslac, isečen na male komade. Sačekamo da se rastopi od toplote krema. Mutimo žicom. Nakon toga dodajemo i kikiriki puter. Lepo promešamo. Ostavljamo da se potpuno ohladi, pre nego što počnemo da punimo eklere.

Priprema krema za tortu:

Pirinčano brašno i deo mleka (oko 300 ml) mešamo da dobijemo kašu. Preostalo mleko, zajedno sa šećerom stavimo u šerpu na vatru da provri. Dodajemo kašu od pirinča u vrelo mleko, mešamo energično.

Skidamo sa vatre i ostavljamo da se potpuno ohladi. Mutimo mikserom mekani maslac i šećer u prahu. Potpuno ohlađen krem od vanile dodajemo u etapama u krem od maslaca i mutimo mikserom. Stavljamo i kakao.

Sastavljanje torte:

Čokoladnu koru isečemo na dva dela. U kalup, sa ivicama koje se skidaju, stavljamo jednu čokoladnu koru, prelivamo je malo šećernim sirupom. Odozgo poređamo eklerem prazno mesto popunimo kremom iz eklera. Nakon toga ponovo stavljamo čokoladnu koru, prelivamo i nju sa malo šećernog sirupa.

Namažemo braon krem. Nakon toga pponovo braon kora, malo prelivamo i namažemo kremom. Stavljamo u frižider na nekoliko sati. Nakon toga skidamo ivice kalupa i namažemo tortu kremom sa strane.

Ukrašavanje torte:

Isečemo čokoladnu na krupnije koamde i odozgo posipamo tortu. Poređamo tompuse jedan kroz drugi, između stavljamo čokoladne loptice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: