Način pripreme
Prokelj se očisti i opere.
U malu šerpu se sipa voda i ostavlja se da provri. Dodaje se prokelj i kuva se dok blago ne omekša. Kada je skuvan, sipa se u đevđir i ostavlja se da se ocedi.
U veliku posudu se razbijaju jaja. Muti se. Dodaje se pivo i meša se. Dodaje se so i postepeno brašno tako što se neprestano meša.
Treba da se dobije gušća od smese za palačinke i tečnija od smese za kolač.
Možete da probate da li je potrebno da se doda još brašna tako što umočite jedan prokelj.
Treba da ostaje po njemu pohovanje i da liči na buhtlu.
U kaseroli se zagreva više ulja. U posudu sa pohovanjem može da se stavi polovina povrća. Uvalja se dobro i stavlja se u vruće ulje dok se ne isprži, tako što se okreće.
Vadi se iz masnoće i pohovano meze se stavlja na papir za pečenje. Ako je potrebno, posoli se još malo. Isto se ponavlja dok se ne potroše sastojci.
Priprema se sos od belog luka. U posudu se sipa kiselo mleko. Dodaje se majonez i malo soli. Beli luk se očisti i presuje.
Dodaje se i dobro se izmeša.
Pohovani prokelj Patafri može da se koristi kako za meze, tako i za garnirung.