Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Meze»Pohovani prokelj Patafri

Pohovani prokelj Patafri

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
310841k93
Pohovani prokelj Patafri
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
18/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Pohovani prokelj Patafri može da se koristi kako za meze, tako i za garnirung"

Potrebni sastojci

  • prokelj - 400 g
  • jaja - 2 komada
  • pivo - 140 ml
  • brašno - 10 supenih kašika
  • so
  • ulje - za prženje
  • kiselo mleko - 200 g
  • majonez - 3 supene kašike
  • beli luk - 3 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Prokelj se očisti i opere.

U malu šerpu se sipa voda i ostavlja se da provri. Dodaje se prokelj i kuva se dok blago ne omekša. Kada je skuvan, sipa se u đevđir i ostavlja se da se ocedi.

U veliku posudu se razbijaju jaja. Muti se. Dodaje se pivo i meša se. Dodaje se so i postepeno brašno tako što se neprestano meša.

Treba da se dobije gušća od smese za palačinke i tečnija od smese za kolač.

Možete da probate da li je potrebno da se doda još brašna tako što umočite jedan prokelj.

Treba da ostaje po njemu pohovanje i da liči na buhtlu.

U kaseroli se zagreva više ulja. U posudu sa pohovanjem može da se stavi polovina povrća. Uvalja se dobro i stavlja se u vruće ulje dok se ne isprži, tako što se okreće.

Vadi se iz masnoće i pohovano meze se stavlja na papir za pečenje. Ako je potrebno, posoli se još malo. Isto se ponavlja dok se ne potroše sastojci.

Priprema se sos od belog luka. U posudu se sipa kiselo mleko. Dodaje se majonez i malo soli. Beli luk se očisti i presuje.

Dodaje se i dobro se izmeša.

Pohovani prokelj Patafri može da se koristi kako za meze, tako i za garnirung.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: