Način pripreme
Potrebni proizvodi su za tepsiju prečnika 28 cm.
Korak 1
Pomešajte brašno i prašak za pecivo i prosejte ih u posudu. Dodajte šećer, vanilin šećer, so, limunovu koricu, hladan maslac i jaje (+ 1 žumance ako je testo još uvek suvo). Mešajte ručno ili mikserom dok ne dobijete mrvljivo testo. Odvojite oko 1/3 testa za mrvice preko pite.
Korak 2
Ostatak mesite dok se ne dobije testo (važno je da se ne mesi predugo). Dobro nauljite kalup i utisnite testo u kalup. Zatim ohladite kalup sa testom u frižideru 15 minuta.
Korak 3
Šljive operite, prepolovite i očistite. Pokrijte testo, po kolaču rasporedite mrvice i pecite pitu sa šljivama u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 180 stepeni sa oba grejača dok ne porumeni.
Ostavite da se ohladi na rešetki oko sat vremena, a zatim uživajte!
Savet: U brašno možete dodati 60 g mlevenih oraha za još bolji ukus sočne pite od šljiva.