Način pripreme
Počnite sa ćuftama, operite i skuvajte pirinač u 1 šolji vode. Kada upije vodu, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U ohlađeni pirinač dodajte mleveno meso, jaje, izrendani luk, čubar i crni biber po ukusu i ako mleveno meso prethodno nije posoljeno, posolite po ukusus. Mesite dok se ne dobije homogena smesa i oblikujte ćufte, srednje veličine i ostavite sa strane.
U šerpu sipajte ulje, dodajte prazuluk iseckan na tanke kolutiće, sitno naseckan luk i šargarepu, posolite i stavite na ringlu da se proprži na kratko dok povrće ne bude skroz mekano.
Dodajte alevu papriku i izmešajte, dodajte izrendani paradajz ili sok od paradajza, lovorov list i zrna pimenta.
Smanjite ringlu i nakon što se malo prokrčka, stavite uvaljane ćufte u sos - u ključalo povrće.
Dospite toplu vodu da pokrije ćufte, i ostavite da se krčka na slaboj vatri. Periodično mešajte sočnu janiju tako đto mešate između ćufti kašikom da ih ne biste unuštili i slomili.
Malo pre nego što skinete gotovu janiju sa ćuftama, pospite crnim biberom, čubrom i posolite po ukusus.
Pokrijte poklopcem janiju od prazuluka sa ćuftama i ostavite da se dinstaju začini otprilike 10 minuta pre serviranja.