Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Janija sa prazilukom i ćuftama

Janija sa prazilukom i ćuftama

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k328
Janija sa prazilukom i ćuftama
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
19/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Sočna, ukusna i veoma hranljiva babina janija - janija od prazuluka se savršeno kombinuje sa ovim ukusnim ćufticama"

Potrebni sastojci

  • prazuluk - 500 g, očišćen
  • luk - 0.5 glavice
  • šargarepe - 1 komad
  • paradajz - 500 g, izrendan ili iz konzerve
  • lovorov list - 1 komad
  • piment - 4 zrna
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 supena kašika, ravna
  • čubar - po ukusu
  • za ćufte
  • pirinač - 150 g
  • mleveno meso - 500 g, mešavina
  • luk - 1/2 glavice
  • jaja - 1 komad
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu, ako je potrebno
  • čubar - po ukusu
  • brašno - za uvaljivanje ćufti
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa ćuftama, operite i skuvajte pirinač u 1 šolji vode. Kada upije vodu, skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U ohlađeni pirinač dodajte mleveno meso, jaje, izrendani luk, čubar i crni biber po ukusu i ako mleveno meso prethodno nije posoljeno, posolite po ukusus. Mesite dok se ne dobije homogena smesa i oblikujte ćufte, srednje veličine i ostavite sa strane.

U šerpu sipajte ulje, dodajte prazuluk iseckan na tanke kolutiće, sitno naseckan luk i šargarepu, posolite i stavite na ringlu da se proprži na kratko dok povrće ne bude skroz mekano.

Dodajte alevu papriku i izmešajte, dodajte izrendani paradajz ili sok od paradajza, lovorov list i zrna pimenta.

Smanjite ringlu i nakon što se malo prokrčka, stavite uvaljane ćufte u sos - u ključalo povrće.

Dospite toplu vodu da pokrije ćufte, i ostavite da se krčka na slaboj vatri. Periodično mešajte sočnu janiju tako đto mešate između ćufti kašikom da ih ne biste unuštili i slomili.

Malo pre nego što skinete gotovu janiju sa ćuftama, pospite crnim biberom, čubrom i posolite po ukusus.

Pokrijte poklopcem janiju od prazuluka sa ćuftama i ostavite da se dinstaju začini otprilike 10 minuta pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: