Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Janija»Janija sa ćurećim ćuftama

Janija sa ćurećim ćuftama

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
485942k
Janija sa ćurećim ćuftama
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Da li se ponovo pitate šta da spremite za ručak? Ovaj ukusna janija sa ćurećim ćuftama je sve što vam je potrebno za stolom."

Potrebni sastojci

  • ćureće mleveno meso - 800 g, od buta, domaće
  • pirinač - 1/2 šolje
  • luk - 1 komad
  • so - 1/2 supene kašike
  • biber - 1/2 kašičice, miks
  • speltino brašno - za uvaljati ćufte
  • Za sos
  • šargarepe - 3 komada
  • luk - 2 komada
  • lovorov list - 2 komada
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • peršun - 1/2 vezice
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ćureće mleveno meso se stavlja u posudu u kojoj će se mešati.

Pirinač se pere dok voda ne bude bistra.

Luk se očisti, opere i sitno nasecka.

U mleveno meso se dodaje oprani pirinač, sitno naseckani luk, so i šareni biber.

Mleveno meso za janiju se veoma dobro umesi.

Oblikuju se ćureće ćuftice srednje veličine.

Svaka ćufta se uvalja u speltino brašno i ostavlja se na drvenoj dasci da upije brašno.

Šargarepa se oguli, opere i sitno nasecka.

Luk se ičisti, opere i sitno nasecka.

Peršun se očisti, opere i sitno nasecka.

Šargarepe i luk se stavljaju u šerpu u kojoj će se kuvati janija.

Zalivaju se uljem nakon čega se proprže da budu zlatkaste.

Dodaju se 2 litre vruće vode, kada uzavri dodaju se ćufte, lovorov list, aleva paprika i so.

Veoma dobro se izmeša.

Janija sa ćuftama se kuva 30 minuta na srednjoj vatri, nakon čega se ringla isključuje i dodaju se sitno naseckani peršun i maslac.

Šerpa se ostavlja na ringli 30 minuta.

Janiju sa ćurećim ćuftama serviramo sa domaćim hlebom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Marija Milovanović
Marija Milovanović
Super.
08.03.2023 23:34