Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Janija»Teleća janija sa prazilukom

Teleća janija sa prazilukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Teleća janija sa prazilukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
85 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
2
"Najukusnije janije su one napravljene sa mnogo meraka, kao što je ove aromatična janija sa teletinom i prazilukom"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 500 g
  • praziluk - 2 struka
  • pasta od paradajza - 2 kašike (koncentrat)
  • goveđi bujon - 1, 2 litara
  • brendi - 50 - 70 ml
  • crveno vino - 100 ml
  • lovorov list - 2 komada, srednji
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • ulje - oko 50 ml
  • brašno - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Teleće meso isecite na kocke i uvaljajte ga dobro u majčinu dušicu, ruzmarin, biber, maslinovo ulje, namrvljene lovorove listove i brendi. Ostavite da odstoji 40 minuta na sobnoj temperaturi.

2. Iseckajte na krupno strukove praziluka zajedno sa njihovim zelenim delovima, dobro očišćene.

3. Zagrejte ulje i u njemu izdinstajte praziluk sa malo soli dok ne omekša. Dodajte mu komadiće teletine, uvaljane u brašno. Zapržite na kratko, mešajući.

4. Sipajte vino i deglazirajte. Čim se redukuje, sipajte bujon, odvajajući mali deo za dolivanje u procesu kuvanja.

5. Kuvajte pod poklopcem jedan sat ili malo više, dok meso ne postane krhko. Na kraju razredite sa ostatkom bujona, ako nije bilo potrebno da ga dolivate tokom kuvanja. Možete da dodate i vodu u slučaju da nemate dovoljno tečnosti.

6. Stavite pastu od paradajza i posolite janiju po ukusu. Kuvajte teleću janiju još 10 minuta.

Beleška: Možete da koristite koncentrisanu pastu od crvenih paprika ili da je napravite sami potapajući dve suve paprike u vodu i čim se hidriraju da isečete meso sa njih.

7. Pospite teleću janiju sa prazilukom sveže iseckanim peršunom i servirajte vruću.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: