Način pripreme
U tradicionalnu špansku tortilju retko se dodaju dodatne arome, računa se uglavnom na sami ukus povrća od kog su napravljene. Međutim, ja sam inspirisana receptom za jednu fritatu i odlučila sam da eksperimentišem.
Jedna od osnovnih razlika između fritate i tortilje je to što se prvi obično zapeče u rerni, a tortilja obavezno i uvek se pravi samo u tiganju.
Prvo obradite povrće tako što ga očistite, operete i naseckajte (brokoli na veoma male ružice ili prosto naseckan, a tikvicu prvo naseckajte na tanke kolutove i posle na polovine ili četvrotine. Beli luk naseckajte na kolutiće).
Zagrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i stavite prvo beli luk sa ruzmarinom da pusti aromu. Koristite laganije maslinovo ulje.
Bez da čekate da beli luk uhvati boju, stavite borokoli i kuvajte dok blago ne omekne.
Na kraju dodajte tikvicu, so i biber. Ostavite povrće da se kuva sporo dok lepo ne omekša i počne da postaje blago zlatkasto. Tada procedite masnoću (sačuvajte je, nemojte je bacati).
Sačekajte da se sve ohladi, ali ne u potpunosti. Za to vreme umutite jaja sa prstohvatom soli.
Sipajte malo maslinovog ulja u tiganj, koliko je potrebno da se naulji. Zagrejte na umerenoj vatri. Pomešajte povrće sa jajima i rasporedite ravnomerno u sloj u tiganj.
Kuvajte dok tortolja ne uhvati boju sa jedne strane, posle poklopite većim tanjirom, okrenite na nju i gurnite kako bi se zapeklo i sa druge strane. Važno je da tiganj bude sa nelepljivim premazom ako treba, pre nego što okrenete, ubacite špatulu ispod sočne tortilje kako biste odlepili od dna.
Poslužite ukusno jelo od povrća toplo i ukrašeno aromatičnim svežim listovima bosiljka ili svežeg ruzmarina. Ja posipam sa još crnog bibera, ali obavezno krupnije mlevenog.
Prijatno sa mojom tortiljom od brokolija i tikvica sa aromom ruzmarina!