Način pripreme
Akoro sam u jednom pekari probala hleb sa lukom u prahu i ostala pod utiskom od ukusa.
Danas sam odlučila da pripremim i rezultat je bio mnogo dobar.
Oslonila sam se na omiljeno integralno brašno od spelte.
Ako odlučite, možete zameniti integralno brašno sa belim pšeničnim.
Ugrejte vodu do 40 stepeni i u njoj rastvorite kvasac, šećer i 3 pune supene kašike belog brašna.
Dobro promešajte i pokrijte posudu 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
U drugu posudu stavite sitan sir (dobro je da bude na sobnoj temperaturi) so i luk u prahu i promešajte da se sastojci pomešaju.
Čim se kvasac aktivira, dodajte ga u sitan sir sa uljem.
Promešajte i počnite da dodajete brašno u delovima, prvo mešajte kašikom.
Čim testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacite ga na radnu površinu i mesite rukama.
Dobija se meko i lepljivo testo, stavljamo ga u posudu i pokrivamo folijom.
Ostavljamo da nadođe da se udvostruči, kod mene je to bilo za oko 40 minuta, ali zavisi od temperature u prostoriji.
Nakon toga premesimo testo kratko i podelimo na 6 delova, oblikujemo loptice i spljeskamo malo dlanovima.
Poređamo hlepčiće u pleh, obložen papirom za pečenje i ponovo pokrivamo folijom.
Ostavljamo tako još 20 minuta.
Nakon toga pravimo prorez oštrim nožem i posipamo sa malo belog brašna male pogačice. Najlakše je kroz finu cediljku.
U svaki prorez stavljamo po malo parče maslaca.
Pečemo hleb u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pazite pošto su se moje prepekle malo.
Sve vreme dok su se pekli hlepčići od spelte, širio se neodoljiv miris maslaca i luka u prahu.
Prijatno sa mojim ukusnim i aromatičnim hlepčićima sa lukom u prahu.