Način pripreme
Testo za hlepčiće sa belim lukom u tiganju pripremite tako što prosejete brašno u posudu ili direktno na radnoj površini.
U sredini napravite udubljenje i u njega sipajte blago zagrejanu vodu. Izmrvite kvasac i izmešajte, uzimajući malo od brašna.
Pokrijte krpom (ako radite sa posudom) i ostavite kvasac da se aktivira na 8-10 minuta.
Umutite jaje sa solju i 3 kašike maslinovog ulja. Sipajte ga u udubljenje.
Uzimajte od brašna i mešajte dok se u potpunosti ne upiju, nakon toga umesite glatko testo koje se ne lepi.
Poprskajte belim lukom u spreju, uvijte folijom i ostavite da odmori samo 15 minuta.
Za to vreme istucajte čenove belog luka u pastu, a peršun sitno iseckajte.
U posudici pomešajte beli luk, peršun, 5-6 kašika maslinovog ulja (može i više), prstohvat soli i crni biber.
Od testa otkidajte male loptice, spljeskajte ih, namažite smesom od belog luka i sakupljajte krajeve tako što na taj način oblikujete lopticu. Ostavite ih da nadođu na otprilike 40 minuta.
Stavite hlepčiće u nauljenu tepsiju na umerenu vatru. Nadgledajte ih i kada porumene sa jedne strane, okrenite na drugu. Dobro bi bilo da poklopite poklopcem kako bi se savršeno ispekli.
Čim već imate zlatkastu koricu hlepčića sa obe strane, smanjite vatru za jedan, dva stepena i namažite pogače smesom od belog luka i odozgo. Nakon sekundi okrenite sa druge strane, takođe namažite i ostavite poklopljeno na kratko.
Namažite još jednom i sklonite sa vatre aromatične hlepčiće. Na podižite poklopac nekoliko minuta kako bi se lepo dinstali.
Poslužite tople sa vašim omiljenim namazima ili mezetom.
Prijatno!