Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Hlepčići»Hlepčići sa lukom u prahu

Hlepčići sa lukom u prahu

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Hlepčići sa lukom u prahu8 / 8
30/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Sve vreme dok se pekao hleb, širio se neodoljiv miris maslaca i luka u prahu"

Potrebni sastojci

  • sitan sir - 200 g
  • so - 1 kašičica
  • luk u prahu - 20 g
  • voda - 150 ml
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 3 supene kašike, tip 500
  • ulje - 30 ml
  • integralno brašno - 220 g
  • masalc - 15 g
* merne jedinice

Način pripreme

Akoro sam u jednom pekari probala hleb sa lukom u prahu i ostala pod utiskom od ukusa.

Danas sam odlučila da pripremim i rezultat je bio mnogo dobar.

Oslonila sam se na omiljeno integralno brašno od spelte.

Ako odlučite, možete zameniti integralno brašno sa belim pšeničnim.

Ugrejte vodu do 40 stepeni i u njoj rastvorite kvasac, šećer i 3 pune supene kašike belog brašna.

Dobro promešajte i pokrijte posudu 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

U drugu posudu stavite sitan sir (dobro je da bude na sobnoj temperaturi) so i luk u prahu i promešajte da se sastojci pomešaju.

Čim se kvasac aktivira, dodajte ga u sitan sir sa uljem.

Promešajte i počnite da dodajete brašno u delovima, prvo mešajte kašikom.

Čim testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacite ga na radnu površinu i mesite rukama.

Dobija se meko i lepljivo testo, stavljamo ga u posudu i pokrivamo folijom.

Ostavljamo da nadođe da se udvostruči, kod mene je to bilo za oko 40 minuta, ali zavisi od temperature u prostoriji.

Nakon toga premesimo testo kratko i podelimo na 6 delova, oblikujemo loptice i spljeskamo malo dlanovima.

Poređamo hlepčiće u pleh, obložen papirom za pečenje i ponovo pokrivamo folijom.

Ostavljamo tako još 20 minuta.

Nakon toga pravimo prorez oštrim nožem i posipamo sa malo belog brašna male pogačice. Najlakše je kroz finu cediljku.

U svaki prorez stavljamo po malo parče maslaca.

Pečemo hleb u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Pazite pošto su se moje prepekle malo.

Sve vreme dok su se pekli hlepčići od spelte, širio se neodoljiv miris maslaca i luka u prahu.

Prijatno sa mojim ukusnim i aromatičnim hlepčićima sa lukom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: