Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Punjene paprike»Posne zelene punjene paprike

Posne zelene punjene paprike

Korisnik#308162Korisnik#308162
Kuvar
1701663681
Posne zelene punjene paprike
Fotografije: Korisnik#308162
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Svako ima svoje trikove za pripremanje punjenih paprika. Mi otkrivamo jednu po jednu."

Potrebni sastojci

  • paprike - 8 kom., zelene
  • pirinač - 250 g
  • luk - 1 manja glavica
  • celer (koren) - 50 g
  • šargarepa - 2 kom.
  • peršun (list) - 5 - 6 grančica
  • univerzalni suvi začin - 1 s.k.
  • ulje - 50 ml
  • sok od paradajza - 300 ml
  • kečap - 3 - 4 s.k.
  • brašno - 2 k.k.
  • aleva paprika - 1/2 k.k.
* merne jedinice

Način pripreme

Luk, celer i šargarepa se očiste i iseku na kockice i prže se na ulju 4-5 minuta. Ulja treba da bude u šerpi da prekrije dno.

Smanjuje se temperatura na kojoj pržimo. Dodaje se pirinač i univerzalni suvi začin i kratko proprži uz mešanje. Kad pirinač počne da se lepi za dbo šerpe sklanjamo sa šporeta i dodajemo seckani peršun i jednu kašičicu brašna.

Paprike se očiste od semena i peteljki i pune pripremljenim nadevom do 1/2, najviše 1/3.

Zatvaraju se kolutom paradajza ili tanko isečenim kolutom krompira i redjaju u šerpu tako da se naslanjaju jedna na drugu kako fil ne bi iscurio.

Prelivaju se sokom od paradajza i dodaje se voda tako da paprike do pola budu u tečnosti. Sud se poklapa ili dobro zatvara folijom i stavlja u rernu da se paprike peku. Nakon pola sata se otklapaju, dodaje se malo kečapa u sosi zaprška od jedne kašičice brašna i aleve paprike.

Punjene paprike se vraćaju u rernu i peku otklopljene bar još 15 minuta da se zapeku.

Zaprška nije obavezna, ukusne su i bez nje. Za laganiju varijantu dovoljno je da se razmuti malo brašna u vodi i da se sosa sosu kako bi se zgusnuo.

Ukoliko ne koristite kečap, sosu se dodaje pola kašičice šećera.

Prijatno uz posne zelene punjene paprike!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: