Način pripreme
Operite paprike i očistite ih od semenki. Potopite prst u so i iznutra premažite paprike, kako bi ih začinili.
Luk naseckajte na sitno, a šargarepu izrendajte na krupno.
Operite pirinač dobro pod tekućom vodom.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju i u njemu izdinstajte luk i šargarepu sa malo vode. Čim luk omekša i ostane samo masnoća, dodajte pirinač.
Upržite pirinač dok ne postane providan, staklast, uz neprestano mešanje, kako ne bi zagoreo. Nakon toga dodajte 2 šolje tople vode i začine, kao i so po ukusu. Kuvajte na slaboj vatri, dok pirinač ne upije tečnost, uz povremeno mešanje.
Kašičicom napunite paprike smesom od pirinča. Nemojte da ih prepunite, jer će pirinač nabubreti.
Kako pirinač ne bi izlazio iz paprika tokom pečenja, možete da nasečete krompir ili 2 na kolutove i da po jedan kolut krompira stavite na otvor paprika. Druga varijanta je da otvor pospete sa malo brašna. Bolje je da stavite krompir, jer i on upije ukuse i neverovatan je.
Premažite pleh masnoćom i poređajte punjene paprike. Sipajte još jednu čašu vode i stavite ih da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40-50 minuta.
Na sredini pečenja okrenite posne punjene paprike pomoću dve viljuške, kako bi se ove punjene paprike za početnike ispekle sa obe strane.
Prijatno!