Način pripreme
Luk, celer i šargarepa se očiste i iseku na kockice i prže se na ulju 4-5 minuta. Ulja treba da bude u šerpi da prekrije dno.
Smanjuje se temperatura na kojoj pržimo. Dodaje se pirinač i univerzalni suvi začin i kratko proprži uz mešanje. Kad pirinač počne da se lepi za dbo šerpe sklanjamo sa šporeta i dodajemo seckani peršun i jednu kašičicu brašna.
Paprike se očiste od semena i peteljki i pune pripremljenim nadevom do 1/2, najviše 1/3.
Zatvaraju se kolutom paradajza ili tanko isečenim kolutom krompira i redjaju u šerpu tako da se naslanjaju jedna na drugu kako fil ne bi iscurio.
Prelivaju se sokom od paradajza i dodaje se voda tako da paprike do pola budu u tečnosti. Sud se poklapa ili dobro zatvara folijom i stavlja u rernu da se paprike peku. Nakon pola sata se otklapaju, dodaje se malo kečapa u sosi zaprška od jedne kašičice brašna i aleve paprike.
Punjene paprike se vraćaju u rernu i peku otklopljene bar još 15 minuta da se zapeku.
Zaprška nije obavezna, ukusne su i bez nje. Za laganiju varijantu dovoljno je da se razmuti malo brašna u vodi i da se sosa sosu kako bi se zgusnuo.
Ukoliko ne koristite kečap, sosu se dodaje pola kašičice šećera.
Prijatno uz posne zelene punjene paprike!